Ольгерд Бахаревич «Сарока на шыбеніцы»
В книге описана частная жизнь Вероники, обычной молодой женщины, которая выросла в пригороде Минска, окончила школу и институт и работала в обычном государственном учреждении – управлении концентрационных лагерей.
Ангелус / Nagroda Angelus, 2022 // Премия центральноевропейскому автору (Беларусь) |
- немецкий (1), белорусский (1), польский (1)
- книги (3)
- Т. Вайлер (1)
Delivior, 9 января 2022 г.
Дзякуючы гэтай кнізе я зразумеў, чаму адзнакі ад крытыкаў і звычайных людзей могуць адрозьнівацца. Бахарэвіч добра паказаў тэмы на якія ў мяне пачалі адкрывацца вочы толькі пасля 20-га. Некалькі прапісаных часова-сюжэтных ліній таксама заслугоўваюць павагі. Быў бы крытыкам, ацаніў бы твор вышэй. Але як звычайнаму сьмяротнаму мне было даволі цяжка чытаць, гэтым і абумоўлена нізкая адзнака.
UPD: Вырашыў дапоўніць гэты водгук і падняць ацэнку праз некалькі месяцаў. Справа ў тым, што асобныя вобразы й сцэны з гэтай кнігі вяртаюцца да мяне й дагэтуль: тлумачэньні з глобусам у руках адносна руху Зямлі вакол Сонца, барацьба з «фашыстамі», непрабіваемая вернасьць людзей свайму сьветаўспрыманьню... Калі кніга не адпускае так доўга пасьля апошняй перагорнутай старонкі, то значыць яна ўсё ж лепш чым я думаў нейкі час таму.
P.S. А калі б Бахарэвіч зарыфмаваў тыя старонкі, дзе апісваецца дзе й с кім «здымалася» знаёмая Веранікі, то можна было б яшчэ бал накінуць)