І Власенко СХОПИЛИ БОГА ЗА


Вы здесь: Авторские колонки FantLab > Авторская колонка «slovar06» > І. Власенко. СХОПИЛИ БОГА ЗА БОРОДУ (О. Бердник)
Поиск статьи:
   расширенный поиск »

І. Власенко. СХОПИЛИ БОГА ЗА БОРОДУ (О. Бердник)

Статья написана 6 марта 2017 г. 22:58

"Знання та праця", №3/1965 р., с. 14

ФЕЙЛЕТОН

Саваоф возлежав на хмарах і тішився, перетворюючи Н20 на пухкі білі кри-

сталики та посипаючи ними землю. Святі угодники підносили йому компотіненти для фізико-хімічної реакції і єхидно хихикали.

— Старе, як мале.— І додавали: — Чим би дитя не бавилося...

Та раптом Саваоф вибив ківш з реактивами із рук святої Параскеви:

— Цитьте! Грішна душа на поміч кличеі

— Що ви, ваша святість, на землі ніч з вашої ласки. Звідки тій душі взятися? То, мабуть, диявол до вітру сходив.

— Мовчіть, коли бог говорить. Чусте: господи-и-и, поможи-и-иі Михайле, свисти наверх усіх ангелів.

Михайло недарма прогресивку одержує: свисток у губи — та «сюр»! «сюр»! Жодного ангела.

— Свисти дужче!

Михайло щоки надув, аж посинів: хоч би тобі який кривоногий чи горбатий з''явився.

І тоді Петро-клЮчник торкнув Саваофа за плече:

— Ваша святість, учора на диявольській товкучці міняли неочищений єлей на райські яблука, то, мабуть...

— Чого ж ти зразу не сказав? А ще в райських комірниках ходиш. Варваро, де мій деркич, я їх власною десницею...

Схопив символ главенства і шаснув по хмарах. Зирк — ангел, як сторож МТФ хропе. Як уперіщить його господь-бог деркачем:

— Це тобі що, собачий сину, хлів чи райські кущі? Чи ти божого свисту не чув?

— Не чув, ваша святість...

— Може, ти й нашого указу про неочищений єлей не читав?

— Читав, ваша святість...

— Чому ж набрався, як земний алкоголік, очищеного тобі мало?

— Та воно, бачте, ваша святість, за очищений треба готівкою, а неочищений можна й за яблука той...

Як уріже його Саваоф ще раз деркачем поміж крил:

— Щоб я більше не чув про такі речі! За неочищений єлей не довго й на іншу галактику потрапити. А зараз марш на землю, там грішна душа на поміч кличе. І тільки спробуй не врятувати.

— Дозвольте хоч благовоніями намазатись.

— Ось я тебе намажу...

Непереливки ангелу. Чкурнув вигнанець раю, мов крізь хмару провалився. І над вершинами Кавказу пролітав. Протверезився трохи в прохолоді, очі протер, дивиться: Людка-геолог над прірвою повисла. Ось-ось зірветься. Він її за руку хап, на стежку поставив, крильми обгорнув і давай усякі чудернацькі слова нашіптувати. Не вірите? Прочитайте новелу Олеся Бердника «Зустріч над прірвою» у № 12 нашого журналу за минулий рік. Тільки не так, як читають усі нормальні люди, а як роблять деякі баптисти з Донецька і Запоріжжя.

Один із таких войовничих баптистів-пропагандистів прийшов з цим журналом до управління начальника робіт Донецького домобудівного комбінату № 1, та й каже:

— Бог існує, та ще й в оточенні ангелів. Преса це визнає. — І намалював здивованим співробітникам майже вищеописану картину.

Про таке повідомили нам з Донецька Л. Новикова, В. Богдан, А. Головань, І. Гар-бер, В. Іванова. Про подібні випадки написали 3. Павлова з Одеси та А. Бездольний із Запоріжжя.

Тут уже хочеш-не хочеш, а довелося ще раз перечитати «Зустріч над прірвою». Ага! Ось вона, та драматична молитва Люди: «...розкинула руки і з відчаєм ухопилася за вузький кам''яний виступ. Ноги, не маючи опори, повисли над прірвою.

— Юро-о-о!— у розпачі крикнула вона, хоча й знала, що друзі далеко».

Отже, молилася до бога Юри. Гортаємо сторінки довідників: Будда, Магомет, Саваоф, Ісус, Ра, Перун... Жодного бога на ймення Юри. Ладно, дідько з ним, з богом. Може, великодушний ангел діяв за власною ініціативою? Ану, як у Бердника?

«Дівчина з цікавістю оглянула свого рятівника. Тонкий, ніжний юнак, одягнений в блакитно-сірий легенький літній костюм».

Знову зашелестіла довідкова література, замелькали ікони. Ангели скрізь із крилами. А цей — безкрилий. Хоча, якщо прихильники божо-ангельської ідеї новели пристають на існування неочищеного єлею, то безкрилі ангели ймовірні. Заради райського трунку чим не пожертвуєш... Тільки ж безкрилому ангелові літати зась.

І ще одне. Новела Олеся Бердника — фантастична. Письменник припустив (і цілком слушно), що Всесвіт — це не тільки Земля і «твердь небесна», до якої за^шість днів напруженої праці Саваоф приклепав сонце і зорі (щоб святим ні вдень, ні вночі нудно не було). Всесвіт — це безмежжя, що існує у вічності. Отож десь у іншій Галактиці можуть бути й розумні істоти, які обігнали у своєму еволюційному розвиткові людей на мільйони років. І те, що нам здається чудом, для них — звичні дії. Але то не боги, а розумні істоти-творці.

Запопадливі ж баптисти без найменшого вагання проголосили, що письменник змалював реальну зустріч з богом. І вважають, що за допомогою журналу схопили того бога міцно за бороду. От уже й справді пошли дурня богу молитися...





183
просмотры





  Комментарии
нет комментариев


⇑ Наверх